|

Presentatie van de Handreiking Burgerberaden


Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben de Handreiking Burgerberaden gepubliceerd. Deze handreiking is het resultaat van een 1,5 jaar durende pilot met acht gemeenten, waarin zij ervaring hebben opgedaan met het organiseren van burgerberaden als een vorm van democratische vernieuwing.

In de handreiking worden de belangrijkste lessen uit de pilot uitgebreid behandeld. Deze lessen richten zich onder andere op het formuleren van een heldere vraagstelling, het verkrijgen van politiek mandaat, het waarborgen van inclusiviteit en de praktische organisatie van een burgerberaad. Ook bevat het rapport praktische tips voor gemeenten over hoe zij burgerberaden succesvol kunnen opzetten en uitvoeren. Daarnaast biedt de handreiking inzichten uit zowel binnen- als buitenlandse burgerberaden, en reflecties van wetenschappelijke partners op de resultaten van het project.

Tijdens de online lunchbijeenkomst op 14 oktober werd de handreiking gepresenteerd, waarbij de deelnemende gemeenten hun ervaringen deelden en de meerwaarde van burgerberaden voor de lokale democratie werd besproken.

Namens de PvdA benadrukken wij het belang van burgerberaden als middel om inwoners directer te betrekken bij besluitvorming over kwesties die hen aangaan. Door een divers en representatief deel van de samenleving aan het woord te laten, kunnen burgerberaden bijdragen aan beter gedragen en inclusiever beleid. Wij vinden het essentieel dat burgers op deze manier meer zeggenschap krijgen, wat niet alleen de betrokkenheid bij de lokale democratie versterkt, maar ook leidt tot beter geïnformeerde en weloverwogen besluiten die recht doen aan de verschillende belangen binnen de gemeenschap.

Als raadslid én lid van de participatiewerkgroep binnen de gemeente Barendrecht, waar wij momenteel nadenken over de manieren waarop inwoners van Barendrecht kunnen participeren en de rol van de Raad daarbij, vond ik de volgende aspecten van een goed burgerberaad bijzonder waardevol:

a) Duidelijkheid vooraf:
Het is essentieel dat er voorafgaand aan het proces zoveel mogelijk duidelijkheid wordt gegeven over hoe de gemeenteraad en het college de adviezen van het burgerberaad zullen behandelen. In de praktijk worden de adviezen vaak overgenomen, tenzij er praktische, juridische of financiële belemmeringen zijn. Deze transparantie is belangrijk voor het vertrouwen van de deelnemers, die veel tijd investeren in het proces.

b) Loting van deelnemers:
Deelnemers aan een burgerberaad worden geselecteerd via loting, wat een representatieve afspiegeling van de samenleving garandeert. Dit voorkomt dat alleen mensen met een sterke mening of specifieke betrokkenheid deelnemen en zorgt ervoor dat een breed scala aan inwoners hun stem kan laten horen over complexe en politiek beladen onderwerpen.

c) Dialoog en deliberatie:
In een burgerberaad staat de constructieve dialoog centraal, in plaats van het uitvergroten van verschillen zoals vaak gebeurt in debatten. Het doel is om elkaars standpunten te begrijpen en gezamenlijk tot weloverwogen adviezen te komen.

d) Onafhankelijke deskundigen en gespreksbegeleiders:
De deelnemers worden tijdens het burgerberaad ondersteund door onafhankelijke deskundigen en gespreksbegeleiders, die zorgen voor een gelijk niveau van kennis onder de deelnemers en een constructief gesprek faciliteren.

e) Onafhankelijkheid van het proces:
Een burgerberaad opereert onafhankelijk van de politiek en andere belanghebbenden. Dit zorgt ervoor dat de deelnemers in een veilige omgeving vrij kunnen delibereren en tot hun adviezen kunnen komen zonder externe druk.

Deze kenmerken zijn van groot belang voor het succes van burgerberaden en dragen bij aan het versterken van de lokale democratie. In mijn rol als lid van de participatiewerkgroep blijf ik dit onderwerp actief volgen om te onderzoeken hoe we deze methoden kunnen toepassen om de inwoners van Barendrecht nog beter te betrekken bij het gemeentelijk beleid.

Meer informatie over de handreiking en burgerberaden is te vinden op: https://lokale-democratie.nl/.

De handreiking kunt u hier terugvinden:

103-Handreiking-Burgerberaden

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *