|

Inspirerende sessies tijdens de Voor de Jeugd Dag 2024

Op maandag 30 september 2024 vond de jaarlijkse Voor de Jeugd Dag plaats. Dit evenement, georganiseerd door het ministerie van VWS en de VNG, bracht gemeenten, zorgaanbieders, onderwijsinstellingen, jongeren- en ouderorganisaties samen om te praten over actuele thema’s binnen de jeugdzorg en jeugdparticipatie. De belangstelling voor deze dag was groot.

Tijdens de Voor de Jeugd Dag heb ik drie boeiende sessies bezocht:

1. Kinderen Eerst: Het kind centraal in nieuwe wetgeving in Denemarken
De eerste sessie ging over de nieuwe wetgeving in Denemarken, waarbij kinderen en jongeren per 1 januari 2024 meer centraal worden gesteld. De presentatie, geleid door Caroline Vink, belichtte de focus op ‘family preservation’ en hoe systemisch werken kan helpen om uithuisplaatsingen te voorkomen. Dit gaf waardevolle inzichten voor de transformatie van de jeugdzorg in Nederland.

2. Democracy Reloading: Knelpunten en kansen in jongerenparticipatie
Lindsay Vogelzang nam ons mee in het Nederlandse leer- en werktraject ‘Democracy Reloading’, waarin beleidsmedewerkers de 24 competenties voor structurele jongerenparticipatie in besluitvorming ontdekken. Via een QuickScan konden deelnemers verkennen hoe hun gemeente scoort op deze competenties en waar verbeterkansen liggen. Het betrekken van jongeren in democratische processen is cruciaal voor het bouwen aan een sterke en inclusieve democratische cultuur.

3. Financieel Jongerenwerk: Voorkomen van geldproblemen onder jongeren
De laatste sessie belichtte het werk van Michel Weening en Naomi van Donk, die spraken over de pilot van een financieel jongerenwerker in Zwijndrecht. Deze pilot liep van 2021 tot 2023 en werd gedetailleerd onderzocht. Tijdens de sessie bespraken we de resultaten en hoe samenwerking tussen professionals bijdraagt aan het voorkomen van geldproblemen onder jongeren. Het financieel jongerenwerk blijkt een belangrijk instrument in het versterken van gemeenschappen.

Deze sessies benadrukten opnieuw hoe essentieel het is om samen te werken en kennis te delen als we echt iets willen betekenen voor het welzijn van jongeren. Door de nadruk te leggen op preventie, het betrekken van jongeren bij beslissingen en het versterken van gemeenschappen, krijgen we waardevolle tools in handen om het jeugdbeleid te verbeteren en te ondersteunen.

Hieronder een compilatiefilm van Kindercorrespondent Tako Rietveld.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *