Afsluiting vergaderseizoen

Op donderdag 7 juli jl. hebben de raad en het college gezamenlijk het vergaderseizoen afgesloten middels een mooi programma georganiseerd door de griffier. Het programma begon met een bezoek aan de Historische Vereniging Barendrecht (hierna: de HVB) die zich onder andere bezighoudt met het vergroten van kennis over de geschiedenis voor Barendrecht en het bevorderen van belangstelling door uiteenlopende activiteiten te organiseren. Daarna was het tijd om de watertoren beklimmen! Wist u wat de aanleiding was om een watertoren in Barendrecht te bouwen? Hieronder een opsomming van een aantal hele interessante feiten:

  • In het jaar 1900 dronken Barendrechters nog water uit de sloot die via een regenpijp in een put terecht kwamen. Meestal was het water wel voldoende (8m³) voor de gehele zomer. Ondanks een soort grindfilter in de put was de kwaliteit van het water slecht vanwege onder andere mest die in het water terechtkwam of een dooie vogel met als gevolg dat de rijksoverheid in 1910 besloot om een waterleidingnet aan te leggen en water uit de grond te pompen. De kerk had een voormalig begraafplaats in eigendom die zij voor 6000 gulden verkocht hebben aan de gemeenten omdat zij geld nodig hadden voor een orgel.
  • De bouw van de toren is na de koop van de grond in 1911 begonnen. Er zijn 60 heipalen van 14 meter lang als fundering aangelegd om grondwater via klei en zandlagen op 100 – 150 meter diep te boren. Vanwege de enorme druk kwam het water vanzelf omhoog in het filtergebouw en daar werd het door grind en zand gefilterd om vervolgens in het cascadebak via watervijvers op te slaan. Vanaf de cascadebak werd het water uiteindelijk in de vat (120 m³ water) boven in de toren opgeslagen. Vervolgens werd het water vanuit het vat 24 uur per dag omhoog gepompt via een klein pompje en werden alle huizen voorzien van water. De bouw van de watertoren heeft 14,5 duizend gulden gekost. Het filtergebouw heeft 3500 gulden en het leidingennet 40.000 gulden gekost.

Het laatste deel van het programma bestond uit een rondleiding in de Dorpskerk. De kerk die er nu staat is niet de oorspronkelijke kerk. Tijdens een waterovervloed in 1374 is de oorspronkelijke kerk volledig verloren gegaan. Het eerste gedeelte van de huidige kerk is tussen de jaren 1510 en 1512 opnieuw gebouwd. In mei 2012 heeft de Dorpskerk de status gekregen van ‘internationaal beschermd monument’.

De dag werd afgesloten met een gezamenlijk diner in restaurant Diggels. Namens de fractie van de PvdA wil ik de griffie bedanken voor het organiseren van deze mooie dag!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *